Rezervatia naturala Raul Tur

Rezervatia naturala Raul Tur

Turulung, jud. Satu Mare

 

Arie protejata, Rezervatia naturala Raul Tur ce se intinde pe o suprafata de 6212 hectare este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Satu Mare, de-a lungul cursului inferior al raului Tur, intre lacul de acumulare de la Calinesti Oas si granita de stat cu Ungaria si Ucraina, pe o suprafata de 20.953 de hectare.

Rezervatia naturala a raului Tur este situata pe cursul raului Tur care este un afluent al raului Tisa ce se formeaza in muntii Oas la confluenta bratelor Gorova si Turisor si care strabate Campia de Vest.

Raul Tur, singurul rau de munte din judetul Satu Mare, se varsa in Tisa pe teritoriul Ungariei.

Una dintre cele mai importante localitati prin care curge este comuna Turulung din judetul Satu Mare.

Vizitand Lunca Turului intelegem motivul pentru care este vestita. Aici se gasesc aproximativ 188 de specii de pasari. Putem admira berzele negre (in padurile de lunca), acvilele tipatoare (in padurile de lunca), cristelul de camp si nagatul (in pajistile umede).

Plimbandu-ne prin rezervatie putem intalni nufarul galben pe bratele moarte ale raului, pe portiunile domoale.

Bratele moarte, padurile de lunca, mlastinile, fanetele si pasunile umede si baltile aflate pe teritoriul rezervatiei ascund o serie de raritati ale naturii.

Ca si vegetatie se intalneste frecvent: cornaci, pestisoare, iarba broastei, foarfeca baltii, tratelul de balta, tufarisuri de rachita, zalog, cupa vacii, hameiul, otratelul de balta (planta carnivora ), curpenul si vita salbatica. Aici exista plante care sunt chiar pe cale de disparitie: stufarisuri, papurisuri si campuri de inarita.

Pe terenurile inundate mai rar s-au format paduri de lunca. Speciile pe care le intalnim sunt: stejarul, frasinul, ulmul de camp, velnisul, sangerul, crusinul, paducelul. Primavara aici descoperim o mare varietate de flori: grausori, branduse de primavara, ghiocei,  viorele, brebenei, pastite albe.

Vizitand localitatile din jurul rezervatiei, localitati unde poti gasi cazare la peniuni, vile, hoteluri, turistii pot admira castelul Vécsey la Livada, castelul Perényi la Turulung, conacul Galgóczy la Micula, capodoperele arhitecturii populare ale zonei precum si lacasele de cult ale bisericilor istorice (bisericile reformate din Halmeu, Lazuri sau Livada, construite in secolul al XV-lea).

Bogatia in ape a zonei constituie tinta principala a pescarilor sportivi, dar helesteele si zonele umede asigura aventuri de neuitat si pentru turistii iubitori de pasari.

Rezervatia naturala Raul Tur, habitat natural valoros unde gasim specii de plante si de animale rare, este un important obiectiv turistic, unde cei interesati si paionati de natura pot petrece clipe minunate. Cazare pot gasi la vile, pensiuni din apropiere.

Adeptii cicloturismului pot vizita valorile naturale si culturale ale rezervatiei pe una dintre traseele cicliste de pe digul raului Tur, iar iubitorii turismului acvatic pot parcurge raul cu canoe.

 
 Viziteaza cu familia sau prietenii Rezervatia naturala Raul Tur! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Turulung.

Imagini pentru Rezervatia naturala Raul Tur

»  Unitati favorite
Compara Share