Basilica de la Niculitel

Basilica de la Niculitel

Niculitel, jud. Tulcea

Monumentul paleocrestin din Niculitel se afla situat in zona de nord-est a localitatii, la poalele dealului Piatra Rosie.
Complexul este alcatuit dintr-o bazilica paleocrestina, ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru martiri - Zotlkos, Attalos, Camasls si Phlllppos - au fost identificati intr-un sicriu colectiv, aflat in partea superioara a criptei.
Basilica si cripta-martirium au fost construite dupa anul 370 e.n. in timpul Imparatului Valens, pe locul unui vechi mormant din sec. III e.n.
Vestigiile arheologice atesta existenta unei asezari romano-bizantine a carei vechime se incadreaza tot in sec. IV e.n.
Edificiul face parte din categoria basilicilor cu trei nave si nartex, prezentand la fatada un spatiu deschis - atrium - element rar intilnit in zona balcano-pontica.
Este cel mai vechi edificiu de cult crestin cu «nartex» cunoscut pana in prezent.
Acces: DN 22, Tulcea - Niculitel

 Viziteaza cu familia sau prietenii Basilica de la Niculitel ! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Niculitel.

Imagini pentru Basilica de la Niculitel

Alte obiective din judetul Tulcea

 • Lacul Razelm Lacul Razelm

  Tulcea, Delta Dunarii

  Amplasat in regiunea dobrogeana, Razelm este cel mai mare lac din Romania ca suprafata -  394,30 km² din totalul de 731 km² al complexului lagunar Razim. Ca tip de lac este o laguna formata prin bararea de catre curenÅ£ii...

 • Rezervatia Naturala Delta Dunarii Rezervatia Naturala Delta Dunarii

  Tulcea, Delta Dunarii

  Delta Dunarii – cea mai mare si cea mai bine pastrata delta din Europa – se afla in Dobrogea, are o suprafata de 3.446 de km2, o mica parte aflându-se in Ucraina. Delta s-a format acolo unde Dunarea se varsa in Marea Neagra,...

 • Manastirea Cocos Manastirea Cocos

  Niculitel, Delta Dunarii

  Manastirea Cocos se afla la 6 kilometri distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri vest de orasul Tulcea. Manastirea este condusa de o obste de calugari, avand drept hramuri Pogorarea Sfantului Duh (biserica mare) si...

»  Unitati favorite
Compara Share