Biserica de lemn de la Ciuleni

Biserica de lemn de la Ciuleni

Margau, jud. Cluj

Deschizand poarta Apusenilor vei pasi pe taramul comorilor naturale din comuna Margau din judetul Cluj, zona dominata de muntii Vladeasa ┼či de bazinul estic al raului Dragan.


Comuna are in componenta 6 sate: Margau, Buteni, Ciuleni, Bociu, Scrind-Frasinet, Rachitele si doua catune Doda-Pilii si Ic Ponor care apartin de Rachitele. Comuna Margau este a doua cea mai intinsa comuna din Microregiunea Huedin si una dintre cele mai mari comune din tara.


Satul Ciuleni este un sat tipic liniar, aflat de-alungul paraului Ciuleni.


Lacasuri de cult si obiective turistice:


•    Biserica de lemn din Ciuleni - edificata aproximativ in anul 1747. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Se afla localizata in cimitirul satesc si este construita din barne de brat imbinate. Se remarca o constructie in coada de randunica. Este compusa din pronaos si naos, la care a fost adaugat in 1899 un pridvor, iar acoperisul a fost complet refacut.
Naosul are o bolta semicilindrica, ale carei „blani" sunt fixate direct, cu multa maiestrie, pe peretii laterali, cu capetele pe cei interiori: peretele despartitor de pronaos si peretele tamplei. Altarul are o bolta pe portiunea peretilor retrasi, in rest fiind tavanit simplu.
Pronaosul este tavanit si pe grinzile sale laterale sunt bine fixati stalpii de sustinere ai clopotnitei de inaltime mijlocie, cu coiful octogonal peste o galerie inchisa.
Pe latura vestica a fost adaugat, probabil in anul 1899, un pridvor, a carui cununa a inlocuit pe acea latura a constructiei vechea cosoroaba de sprijin a capriorilor. Tot atunci a fost refacut complet si acoperisul.
Pictura, de o buna calitate artistica, este realizata in 1859, si se prezinta intr-o stare destul de buna. Din patrimoniul mobil al bisericii fac parte valoroase icoane pe lemn si sticla.

 Viziteaza cu familia sau prietenii Biserica de lemn de la Ciuleni! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Margau.

Imagini pentru Biserica de lemn de la Ciuleni

Alte obiective din judetul Cluj

 • Biserica de la Dealu Negru Biserica de la Dealu Negru

  Dealu Negru, Apuseni

  Dealu Negru este o localitate in comuna Calatele judetul Cluj, Transilvania, Romania. Reprezentativ pentru localitatea Dealu Negru este lacasul de cult  Biserica din lemn "Sfintii Voievozi". Pe 26 iunie 2012 Biserica...

 • Lacul de Acumulare si Barajul Dragan (Floroiu) Lacul de Acumulare si Barajul Dragan (Floroiu)

  Valea Draganului, Apuseni

  Valea Draganului (in maghiara Nagysebes) este o localitate in judetul Cluj, Transilvania, Romania. Este situata la limita a trei unitati geografice: muntii Vladeasa, muntii Meses si depresiuniea Huedin. Este strabatuta de raul Dragan. Zona...

 • Cascada Rachitele sau Valul Miresei Cascada Rachitele sau Valul Miresei

  Rachitele, Apuseni

  Satul Rachitele, parte a comunei Margau din judetul Cluj-Napoca este situat la altitudinea de 800 m si reprezinta limita nordica a Parcului Natural Apuseni. Putem spune ca este un refugiul pentru turisti atat pe timpul verii cat si pe...

»  Unitati favorite
Compara Share