Biserica de lemn de la Ciuleni

Biserica de lemn de la Ciuleni

Margau, jud. Cluj

Deschizand poarta Apusenilor vei pasi pe taramul comorilor naturale din comuna Margau din judetul Cluj, zona dominata de muntii Vladeasa ┼či de bazinul estic al raului Dragan.


Comuna are in componenta 6 sate: Margau, Buteni, Ciuleni, Bociu, Scrind-Frasinet, Rachitele si doua catune Doda-Pilii si Ic Ponor care apartin de Rachitele. Comuna Margau este a doua cea mai intinsa comuna din Microregiunea Huedin si una dintre cele mai mari comune din tara.


Satul Ciuleni este un sat tipic liniar, aflat de-alungul paraului Ciuleni.


Lacasuri de cult si obiective turistice:


•    Biserica de lemn din Ciuleni - edificata aproximativ in anul 1747. Are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Se afla localizata in cimitirul satesc si este construita din barne de brat imbinate. Se remarca o constructie in coada de randunica. Este compusa din pronaos si naos, la care a fost adaugat in 1899 un pridvor, iar acoperisul a fost complet refacut.
Naosul are o bolta semicilindrica, ale carei „blani" sunt fixate direct, cu multa maiestrie, pe peretii laterali, cu capetele pe cei interiori: peretele despartitor de pronaos si peretele tamplei. Altarul are o bolta pe portiunea peretilor retrasi, in rest fiind tavanit simplu.
Pronaosul este tavanit si pe grinzile sale laterale sunt bine fixati stalpii de sustinere ai clopotnitei de inaltime mijlocie, cu coiful octogonal peste o galerie inchisa.
Pe latura vestica a fost adaugat, probabil in anul 1899, un pridvor, a carui cununa a inlocuit pe acea latura a constructiei vechea cosoroaba de sprijin a capriorilor. Tot atunci a fost refacut complet si acoperisul.
Pictura, de o buna calitate artistica, este realizata in 1859, si se prezinta intr-o stare destul de buna. Din patrimoniul mobil al bisericii fac parte valoroase icoane pe lemn si sticla.

 Viziteaza cu familia sau prietenii Biserica de lemn de la Ciuleni! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Margau.

Imagini pentru Biserica de lemn de la Ciuleni

Alte obiective din judetul Cluj

 • Rezervatia forestiera Arborele de Sequoia Rezervatia forestiera Arborele de Sequoia

  Sacuieu, Cluj

    Rezervatia forestiera Arborele de Sequoia este situata pe “Dealul Domnului”, intre comuna Sacuieu si satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare in zona,...

 • Pestera Altarului de sub Piatra Ponorului Pestera Altarului de sub Piatra Ponorului

  Margau, Apuseni

    Pestera Altarului  mai este cunoscuta si sub denumirea de Pestera de sub Piatra Ponorului. Pestera din Piatra Ponorului este o arie protejata de interes national, o rezervatie naturala de tip speologic, situata in judetul...

 • Cheile Turului sau Cheile Turenilor Cheile Turului sau Cheile Turenilor

  Tureni, Transilvania

    La nord de municipiul Turda, in judetul Cluj  se gaseste una dintre cela mai salbatice regiuni din Romania si anume  aria protejata Cheile Turului sau Cheile Turenilor (in maghiara Túri hasadék) care este o...

»  Unitati favorite
Compara Share