Insula Ada-Kaleh

Insula Ada-Kaleh

Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinti

Doar cei mai in varsta isi mai amintesc de frumusetea inegalabila a insulei Ada-Kaleh: de arsita soarelui, de trandafirii imparfumati, gutuile dulci-amarui, leandrii uriasi, smochinii si vita-de-vie incarcata cu ciorchini gustosi.

Cei ce au botezat aceasta insula au fost ocupantii turci, iar numele ei inseamna „Fortareata Insulei” sau „Cetatea Insulei”. In anul 1971, constructiile acestui petec de pamant terasat au fost spulberate de dinamita, facand loc apelor involburate ale Dunarii la construirea barajului Hidrocentralei Portile de Fier. 

Desi era izolata in mijlocul batranului Danubiu, insula a fost descoperita de grecii care o numeau patria maslinului. Se crede ca Hercule a luat de acolo un arbust de maslin salbatic ca sa-l duca in templul tatalui sau, Jupiter.
Iancu de Hunedoara a fost cel care a odornat in anul 1444 ridicarea primelor fortificatii pe teritoriul maslinului salbatic. Fortareata a fost prevazuta in colturi cu bastioane, legate de doua redute extreme prin galerii subterane. In perioada interbelica inca se puteau observa pe malul sarbesc, ruinele intrarilor in tuneluri.
Localnicii se ocupau cu comertul pentru ca pamantul arid al insulei nu putea fi cultivat. Astfel, punctul de atractie al cetatii era bazarul ce oferea turistilor vestitul rahat cu alune turcesti lokum, halvita, acadele, dulceata de smochine si trandafiri sau inegalabila bautura racoritoare „braga”, obtinuta printr-o reteta secreta, prin fermentarea fasolei in apa. La Orsova o doamna inca mai prepara si vinde „braga kalehiana”. In anul 1927, pe Ada-Kaleh s-a infiintat o fabrica de tigari, luand avant fabricarea tigarilor de foi, ce concurau cu vestitele havane cubaneze. Se credea ca aceste tigarete erau rulate pe pulpa de fecioara. Cele mai scumpe tigari fine erau numite „Cabinet”, fiind inlocuite ulterior cu fabricarea tutunului „Carpati”.

In 1923, prin tratatul de pace semnat intre Romania si Turcia, la Bucuresti, Ada Kaleh a revenit Romaniei.
Urmele acestei civilizatii infloritoare se mai gasesc la muzeul Regiunii „Portile de Fier” din Drobeta Turnu-Severin, iar o parte din zidul fortaretei poate fi observat inca de pe sosea la iesire din oras cand mergeti spre Simian.Viziteaza cu familia sau prietenii Insula Ada-Kaleh! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Drobeta-Turnu Severin.

Imagini pentru Insula Ada-Kaleh

Alte obiective din judetul Mehedinti

  • Hidrocentrala Portile de Fier I Hidrocentrala Portile de Fier I

    Drobeta-Turnu Severin, Cazanele Dunarii

    Hidrocentrala Portile de Fier I este cea mai mare hidrocentrala de pe fluviul Dunarea si are o putere instalata de 1080 MW. În aval exista si hidrocentrala Portile de Fier II, cu puterea instalata de 250 MW. Ambele hidrocentrale sunt...

  • Insula Ostrovul Decebal Insula Ostrovul Decebal

    Orsova, Cazanele Dunarii

    Atat localnicii, cat si turistii (ce pot beneficia si de oferte de cazare  la vile, pensiuni sau hoteluri) pot admira incredibila statuie a lui Decebal (rege dac) sculptata in stanca (ce are o inaltime de 128 de metrii), in apropiere de...

»  Unitati favorite
Compara Share