Babele si Sfinxul

Babele si Sfinxul

Busteni, jud. Prahova

 

Babele si Sfinxul Bucegilor reprezinta martori de eroziune, in care factorul geologic raspunzator este eroziunea eoliana, manifestat prin procese de distrugere (eroziune), transport si sedimentare a materialului rezultat.

Procesul este coraziunea sau roaderea pietrei sub actiunea vintului, rezultind forme ciudate de stinci si pietre. Roaderea se datoreaza particulelor de praf sau nisip existente in suspensie, in masa de aer ce loveste necontenit asupra stincilor. Slefuirea rocilor se manifesta in special in regiunile aride, unde vinturile au in general directii constante. Datorita faptului ca unele roci sint alcatuite din particule cu duritati diferite sau neomogen cimentate, apar forme variate de relief ce poarta denumiri diferite, in functie de aspectul morfologic pe care il prezinta. Babele , sunt o alta formatiune stancoasa ,care in urma eroziunii eoliene, au capatat forma de ciuperca, si sunt situate in apropierea Sfinxului.

Denumirea de Babele este data de anumite legende populare care circula in zona. Se considera ca in vechime , Babele , alaturi de Sfinx,au fost Sfinxul din Bucegi, asa cum este cunoscut din anul 1935 cu aceasta denumire, este  un megalit care s-a format cu acest aspect de cap de om, datorita eroziunii eoliene pe parcursul unei perioade lungi de timp, si se afla la o altitudine de 2.216m. Asemănarea sa cu Sfinxul Egiptean, atunci cand  este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său, cât și accesul relativ ușor în zonă, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă. Cea mai veche poza cunoscuta cu Sfinxul dateaza din anii 1900.sn loc unde se practica inchinarea la anumiti zei.

 

Accesul poate sa fie cu telecabina Busteni-Babele din Busteni sau cu piciorul de la Busteni pe Valea Jepilor sau pe creasta Bucegilor de la cabana Piatra Arsa.

 

 Viziteaza cu familia sau prietenii Babele si Sfinxul! Alege una din ofertele de cazare pensiuni, vile, hoteluri de pe site-ul nostru la sectiunea cazare Busteni.

Imagini pentru Babele si Sfinxul

Alte obiective din judetul Prahova

  • Cascada Caraiman Cascada Caraiman

    Busteni, Valea Prahovei

    Cascada Caraiman s-a format pe versantul opus al Vaii Jepilor din Muntii Bucegi. Valea este o adanca depresiune cunoscuta si sub numele de Valea Caraiman, fiind situata intre Muntele Jepii Mici si Muntele Caraiman. Valea pleaca din platoul...

»  Unitati favorite
Compara Share